Редька яка буває

Редька яка буває



Топ 20 найкращих сортів редьки для посадки — Рейтинг 2020



Перші дні серпня – можливість посадити редьку для осіннього збирання врожаю. Ми підготували для вас топ 20, у якому зібрані найкращі сорти редьки, та для зручності розділили їх за видами.



Вид редьки Назва сорту чи гібриду
Чорна Кулата (Semenaoptom)
Пантер (Semo)
Сквирська Чорна (Satimex)
Зелена Маргеланська (Semenaoptom)
Ніка (Lucky Seed)
Біла Акорд (Moravoseed)
Астор (Moravoseed)
Міно Ерлі Лонг Вайт F1 (NongWoo Bio)
Міновазе (Satimex)
Ред Міт (Takii Seeds)
Спрінг Фейвор F1 (NongWoo Bio)
Титан (Kitano Seeds)
Япана F1 (Semo)
Червона KS 2078 F1 (Kitano Seeds)
Карміна (Semo, Moravoseed)
Остергрюс (Hortus)
Для зимового зберігання Ред Міт (Takii Seeds)
Чорна зимова (Satimex)
Лутеа (Semo)


Також окремо ви можете зупинити свій вибір на сортах, які можна посіяти зараз. Детальніше про кожний вид далі.



Сорти редьки чорної



Чорна редька – найпоширеніша та найпопулярніша на нашому ринку. Вона відрізняється особливою гостринкою у смаку, жорсткою шорсткою шкіркою та сильним ароматом. Як правило, її вживають у чистому вигляді (наприклад, натирають для салату). Також вона відома сильними лікувальними властивостями. У комбінації з медом, вона є добрим протизастудним засобом.



Кулата (Semenaoptom)



Період вегетації цього сорту становить 110-115 днів. Плід плоскоокруглий, із кіркою середньої товщини. Середній діаметр однієї редьки становить 7-10 см. М'якуш щільний, білий. Має середньо-гострий смак та приємний аромат.



Головна перевага: добре зберігається як у полі, так і в приміщенні.



Важливо звернути увагу: сорт не рекомендується висівати пізніше за середину серпня.



Пантер (Semo)



Редька Пантер особливо популярна для вживання у свіжому вигляді. Середній діаметр одного плода може досягати 6-9 см. Також добре зберігається, високоврожайна. Має пряний смак, соковита м'якоть, має хорошу структуру.



Головна перевага: має більш вирівняну, округлу форму порівняно з іншими сортами.



Важливо звернути увагу: гострота у цього сорту менш виражена.



Сквирська Чорна (Satimex)



Найкращий сорт чорної редьки для тих, хто любить великі коренеплоди. Середня маса плода становить 300-500 грам, діаметр – 9-12 см. Термін дозрівання – 90-110 днів. Може зберігатись до півроку. Смакові якості хороші, гострина м'яко виражена.



Головна перевага: сорт не деревніє і не стає трухлявим.



Важливо звернути увагу: найкраще дана редька підходить для ранньовесняного посіву.



Сорти зеленої редьки



Цей вид редьки ще називають китайським. Це пов'язано з тим, що найбільшої популярності вона набула в Азіатських країнах. Ніжна, є найменш гострою з усіх різновидів, за смаком дуже нагадує редис. Завдяки таким особливостям вона не надає шкідливого впливу на організм людей з проблемами ШКТ (тоді як інші сорти до вживання не рекомендуються).



Маргеланська (Semenaoptom)



Редька Маргеланська – найвідоміший сорт цього кольору. Зелений у листової розетки, забарвлення поступово перетворюється на білий. М'якуш також білий. Форма плода округло-подовжена, середня вага - 350-400 грам. Термін дозрівання невеликий – 50-70 днів.



Головна перевага: відрізняється високою врожайністю та дружними сходами.



Важливо звернути увагу: сорт менш стійкий до несприятливих умов вирощування, ніж гібрид.



Ніка (Lucky Seed)



Пізніша в порівнянні з Маргеланською (60-70 днів з моменту сходів), Ніка, тим не менш, відрізняється прекрасними смаковими якостями. .



Головна перевага: може витримувати зниження температури до -3°С.



Важливо звернути увагу: адаптується до будь-якого виду ґрунту, проте найкращі результати показує на суглинистому або супіщаному ґрунті.



Сорти білої редьки



Біла редька популярна на території України та СНД не менш чорна. Її особливо люблять за тонку шкірку не дуже великі плоди. ніжна на смак, через дуже низький вміст гірчичної олії.



Акорд (Moravoseed)



Термін дозрівання 55-65 днів з моменту посіву.



Головна перевага: Акорд стійкий до розтріскування.



Важливо звернути увагу: сорт не зберігається довго, тому краще вживати або реалізовувати його відразу після збирання.



Астор (Moravoseed)



Витягнутий коренеплід типу Дайкон, який може досягати в довжині 30-40 см. Дозріває довше, ніж звичайна біла редис, за 75-85 днів. салатів.



Головна перевага: цей сорт не деформується і має хорошу форму.



Важливо звернути увагу: через велику довжину плоду, найкраще вирощувати астор на гребенях.



Міно Ерлі Лонг Вайт F1 (NongWoo Bio)



Дуже велика редька Дайкон. Плід досягає 50 см у довжину та 1 кг у вазі. При правильному вирощуванні та підживленні, гібрид можна розкачати до більшої довжини та середньої ваги в 1,5-2 кг. Не формує зеленої плями біля листової розетки, з повністю білою м'якоттю та шкіркою.



Головна перевага: дає ранній та дружний урожай.



Важливо звернути увагу: завжди виростає досить великою, через що не підійде тим, хто шукає для себе невеликі сорти та гібриди.



Міновазе (Satimex)



Ще один Дайкон, але вже із середнім терміном дозрівання (40-70 днів). Середня довжина плода 40 см, вага може коливатися від 100 до 400 г. Має соковиту та ніжну м'якоть, а також помірний аромат. З одного квадратного метра можна одержати до 7 кг урожаю. Підходить як для свіжого вживання, так і для переробки.



Головна перевага: позбавлений характерної гіркуватості редьки



Важливо звернути увагу: щоб сорт не став гірким, йому необхідний правильний полив.



Ред Міт (Takii Seeds)



Редька, назва якої говорить сама за себе. Цілком звичайна біла зовні, у розрізі вона відкриває красиву червону м'якоть. Щільна, вона має цікавий смак і приємний запах, соковита. В іншому Ред Міт схожий на інші сорти. Він середньостиглий, непогано зберігається і має округлу форму.



Головна перевага: незвичайний зовнішній вигляд та смак.



Важливо звернути увагу: при правильній агротехніці можна отримати масу одного плода від 300 грам до 1 кг.



Спрінг Фейвор F1 (NongWoo Bio)



Дайкон незвичайної форми. На відміну від інших, цей сорт виділяється формою у вигляді циліндра та дуже маленьким тонким кінчиком. Термін дозрівання цього гібрида 40-45 днів, середня маса до 200 грам.Його зручно нарізати, не підходить для тривалого зберігання.



Головна перевага: відмінні смакові якості.



Важливо звернути увагу: Спрінг Фейвор не дуже великий, діаметр редьки становить 5 см, а середня довжина 10 см.



Титан (Kitano Seeds)



Термін дозрівання даного Дайкона – 45-50 днів. Титан не гірчить, але має приємну гострину. Плід красивого білого кольору легко миється і непогано зберігається. Довжина однієї редьки 45-60 см. Не утворює зелених плям і не розтріскується.



Головна перевага: стійкий до хвороб



Важливо звернути увагу: Так само Астору, цей сорт краще висаджувати в пасма.



Япана F1 (Semo)



Ідеальний гібрид для літнього посіву. Споглядає швидко, плоди виростають середньовеликими, близько 30-35 см у довжину та 6 см у діаметрі. Відмінно показує себе на різних типах ґрунтів. М'якуш білий, соковитий, смачний, з легкою гіркуватістю.



Головна перевага: стійка до стрілкування.



Важливо звернути увагу: якщо хочете отримати високий урожай, бажано попередньо добре розпушити ґрунт.



Сорти червоної редьки



Незважаючи на те, що червона редька зовні дуже схожа на звичайну редис, тільки більша, вона набагато корисніша. Вона непогано зберігається, має яскраву гіркуватість і насичений колір. На відміну від тієї ж редьки, від миття червона редька не втрачає свого кольору. Популярна для свіжого вживання та консервації.



КS 2078 F1 (Kitano Seeds)



Має красивий бордовий відтінок зовні, та світліший рожевий усередині, з однорідною структурою. Округла, середня маса плода 110-150 грам. Добре транспортується та підходить як для відкритого, так і для закритого ґрунту. Стійкий до більшості захворювань.



Головна перевага: універсальність у використанні.



Важливо звернути увагу: гібрид виведений спеціально для посадки восени і показує найкращі результати цього сезону.



Карміна (Semo, Moravoseed)



Сорт конічної форми, схожої Дайкон. Середня довжина одного плода 15-20 див. Цікаво, що всередині ця редька біла. М'якуш дуже смачний і ніжний. Сорт досить популярний, тому може бути представлений в асортименті різних виробників.



Головна перевага: високі смакові якості.



Важливо звернути увагу: найкращу врожайність Карміну показує при весняній посадці.



Остергрюс (Hortus)



Має середню довгастість та овальну форму. Аналогічно Кармін, у нього біла м'якоть. Плоди стійкі до розтріскування та непогано зберігаються. Дозріває за 45-55 днів, середня маса плода 120 грам.



Головна перевага: стійкий до низьких температур.



Важливо звернути увагу: плід не підходить для переробки, краще вживати його у свіжому вигляді.



Сорта редьки для зимового зберігання



Редька для зимового зберігання, як правило, вирощується в літній (кінець червня-липень) або осінній період у теплицях. Зберігання її відбувається в спеціальних приміщеннях, що провітрюються, з температурою +1-2°С. За умови правильної організації умов, ви можете насолоджуватися плодами навіть навесні.



Для зимового зберігання підходить практично будь-яка з перерахованої вище редьки.
Найкраще з цим завданням справляються зелені та чорні сорти.



Так, наприклад, ви можете зупинити свій вибір на Ред Міт (Takii Seeds), Чорної зимової (Satimex), Міно Ерлі Лонг Вайт F1 (NongWoo Bio). Багато з них добре зберігаються 4-5 місяців. Також цікавим вибором може стати Лутеа від Semo. За смаковими якостями вона не поступається іншим, проте цікава своїм насиченим жовтим кольором.



Редька типу Дайкон також може зберігатись, проте потребує спеціальних умов. Серед них:





  • постійна температура приміщення не вище +5 °C;


  • пересипання рядів Дайкона вологим піском та періодичне зволоження ним;


  • періодична перевірка плодів і видалення м'яких або колір, що змінили.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.



Сорти та види редьки: скоростиглі та пізньостиглі



Редька здавна вирощується на городах, бо люди навчилися цінувати її корисні властивості. Різні сорти редьки містять цукор, білки, харчові волокна, крім того велика кількість вітаміну С, калій, магній, сірку, кальцій. Завдяки такому складу цей невибагливий овоч не дасть померти з голоду у скрутні часи, відновить імунітет після зими, вилікує від багатьох хвороб. Народна медицина використовує всі види та сорти для очищення печінки та нирок, підвищення апетиту, покращення роботи жовчного та сечового міхурів. Редька чорна вважається, чи не найкориснішою, практично всі за її допомогою лікувалися від кашлю. Про те, яка буває редька, йтиметься у нашій статті.



Коренеплоди редьки можуть відрізнятися за розміром, формою та кольором. Тут і зимова кругла біла, редька червона та фіолетова, жовта, чорна та зелена редька (хоч м'якоть усі різновиди редьки мають білу). Основні види редьки – це літня та зимова редька.



Швидкостиглі



Зазвичай вважається, що редька рослина дворічна. Однак ранньостиглі та скоростиглі сорти швидше відносяться до однорічних, оскільки цілком можуть стрілкуватися на першому році зростання. Вони все роблять так швидко, що можуть встигнути відцвісти та дозріти за один сезон, якщо їм це дозволити.



Усі ранні сорти редьки не призначені для тривалого зберігання, їх вживають упродовж кількох днів після збирання врожаю. Літні сорти дозрівають за короткий термін від 30 до 60 днів.



«Одеська 5»



Один із найулюбленіших дачниками скоростиглих сортів, дозріває за 30–40 днів з моменту посіву. Овально-конічний коренеплід виростає від 50 до 100 г вагою, м'якоть у нього біла ніжна соковита, дуже смачна. Урожайність велика - з 1 квадратного метра можна отримати до 7 кг корисних коренеплодів, тільки ось зберігатися він зовсім не хоче, тому на продаж вирощувати його не вигідно, його найкраще є прямо з грядки, тоді повною мірою можна оцінити приємний гострий смак і отримати користь.



«Зелена богиня»



Це молодий сорт, який швидко стає популярним завдяки своїм якостям. Правильна округла форма та зелений колір редьки дозволяють їй виглядати дуже ефектно. Невеликий вміст гірчичних олій роблять її смак досить м'яким, слабогострим. Коренеплід містить амінокислоти, мінеральні солі та мікроелементи, які легко засвоюються, що дозволяє включати овоч у лікувальні дієти. Селекціонери особливо постаралися збільшити термін зберігання, тож урожай можна довго зберігати чи перевозити з місця на місце без втрати якостей.



«Травнева»



Славитись своїми овальними соковитими білими коренеплодами зі слабогострим смаком. Дозріває за 50-60 днів, але не підлягає тривалому зберіганню, тому вживати її потрібно відразу.



«Літня кругла біла»



Дозріває через 40-45 днів після посіву. Соковиті смачні коренеплоди виростають від 70 до 100 г вагою, але їх потрібно відразу ж прибирати - дозрілі коренеплоди, залишені в землі, можуть загнити або утворити всередині пустотілість.Вирощуючи цей сорт, потрібно точно визначити, який час відвести їй для дозрівання, щоб не отримати зіпсований урожай, а його можна дізнатися лише досвідченим шляхом.



«Сударушка»



Дозріває приблизно 40 днів, її висаджують зазвичай влітку, але виросте чудово, якщо посіяти навесні чи навіть восени. Дуже смачна велика ріпка наполовину стирчить із землі, тож її легко прибирати.



"Дайкон" або "Японська редька"



Приємний смак, невибагливість у догляді, лікарські властивості, великий розмір – цей японський овоч має безліч переваг. Довгий коренеплід може зрости до 60 див, а діаметрі – до 10 див. Один з різновидів – Місато – пофарбований у рожевий колір, що виглядає ошатно та незвично. У «Дайкона» їдять не лише коренеплід, а й усі частини рослини.



Дуже важливо, що ця рослина зовсім не вбирає шкідливі речовини з навколишнього середовища, її можна вирощувати на узбіччі жвавої траси або на території заводу зі шкідливим виробництвом, ніяких канцерогенів чи токсинів вона не нагромадить.



Єдина незручність – цей сорт може поспішити викинути квітконос зі збільшенням світлового дня понад 13–14 годин.



Словом «дайкон» називають всю японську редьку, а там сотні сортів, серед них є навіть гігантські. Японці цей овоч їдять не лише сирий, вони його солять, варять, маринують, консервують, виділяють гіркі та солодкі різновиди.



Середньостиглі



Середньостиглі та пізньостиглі сорти відносяться до зимових, їх дозрівання починається від 80 діб з моменту посіву, саме серед них потрібно вибирати овочі для тривалого зберігання.



«Дивна» чи «Дивна»



Урожай можна збирати за 80–90 днів. Чорний круглий коренеплід росте в середньому до 300-350 г. М'якуш білий соковитий, дуже щільний.Зазвичай її висівають у середині червня, щоб вона повністю дозріла до холодів. Може пролежати всю зиму, не втративши соковитості.



«Зимова кругла біла»



Дозріває від 80 до 100 днів. Круглий білий коренеплід буває витягнутим в овал або плескатим з твердою і соковитою м'якоттю досить гострою на смак. Прекрасно зберігається в умовах льоху кілька місяців, не втрачаючи смаку або користі.



«Зимова кругла чорна»



Цей дуже відомий сорт і репрезентувати не потрібно, вважається найкориснішим серед усіх родичів. Дозрівання настає через 110-120 днів після посіву. Чорна шкірка буває гладкою або борозенчастою, соковита м'якоть - біла з легкою гостротою. Відрізняється не лише гарною лежкістю, але ще й чудовою врожайністю.



«Зимова довга чорна»



Коренеплоди витягнутої форми можуть виростати до 400 г, м'якоть волокниста, але соковита і хрумка. Такою ж вона залишається за кілька місяців зберігання.



«Маргеланська» або «Китайська»



Її ще називають "Лобо". Це не дуже поширений поки що у нас сорт. Він любить вологу та органічні добрива. Антисептичні властивості коренеплоду, вміння вивести з організму зайві солі та холестерин можуть поправити здоров'я багатьом людям. За смаком вона схожа на будь-яку редьку – гостренька, соковита, чудово засвоюється організмом, вживається у салатах, добре зберігається.



Пізньостиглі



Пізньостиглі сорти дозрівають 100-120 днів, весь цей час редька вимагає догляду, яка б невибаглива вона не була. Звичайно, простіше посіяти скоростиглий сорт, до повної стиглості коренеплоду він нічим не втомить господаря (просто не встигне), але на зиму можна закласти лише зимові сорти.



«Гайворонська»



Сорт не примхливий, абсолютно невибагливий, його радять вирощувати городникам-початківцям.Його білі циліндричні форми коренеплоди не злякаються навіть осінніх холодів. М'якуш волокнистий, твердий і щільний, смак гострий, запах сильний. Може довго зберігатися, згодом ставати м'якшим (за смаком), але не дуже. Щоб додати її в салат, радять на пару годин залишити на свіжому повітрі вже подрібнений коренеплід, але разом з дотепом випарується частина вітамінів і ефірних олій. З неї готують гострі соуси та закуски, як із хрону.



«Гайворонська 27»



Цей гібрид доводить, що не тільки японський Дайкон буває величезним. За 120 днів від появи сходів до дозрівання врожаю коренеплід встигає вирости до 50 см завдовжки та до 2 кг вагою. Тільки на відміну від японців у нас редьку не варять, але в маринованому вигляді ці коренеплоди вищі за всякі похвали.



«Лікар»



Назва відобразила високу думку творців щодо корисності цієї редьки. Чорні круглі коренеплоди мають вагу приблизно 250 г, соковиту ніжну м'якоть на смак.



Прекрасна врожайність, хороша лежкість, відмінний смак та маса корисних властивостей дозволяють вирощувати цей сорт із комерційною метою.



Відео «Вибір редьки для посадки»



Це відео допоможе вибрати сорт редьки для посіву, а також розповість про терміни посадки коренеплодів.



Що вибрати



Як правило, після зими всі дачники хочуть раніше отримати врожай вітамінних овочів. З цією метою ідеально підходить редька. Біла редька вважається найгострішою, її рідко кладуть у салати, та й то невеликими кількостями. Найчастіше її залишають на зиму, маринують, роблять із неї гострі соуси та закуски, саме її називають гіркою.



Чорна редька не настільки гостра, вона вважається найкориснішою. З неї роблять салати та лікарські настоянки, їдять її влітку та взимку.Китайська та японська редька у нас вирощується та, що не надто гостра, її теж їдять у салатах чи маринують.



Найранішу редьку садять ще в березні, вона відрізняється морозостійкістю і здатна не тільки перенести весняні похолодання, але навіть прорости за низьких температур. Ось вона і потрапляє на наш стіл ще навесні. Після 25 квітня висівають скоростиглі сорти, які дарують коренеплоди ще в червні. А ось пізніше, у червні, садять ті овочі, які збираються зберігати довго, закладати у льох на зиму.



Відео «Вирощування редьки»



Завдяки цьому відео ви дізнаєтеся про вирощування редьки: від посіву насіння до зберігання коренеплодів.



Описи та назви різновидів та кращих сортів редьки, посадка та догляд



Сьогодні відомо досить багато видів редьки. Всі вони відрізняються за розміром та формою. Також овоч може мати різний колір. При виборі конкретного сорту варто враховувати особливості клімату та склад ґрунту. Гібриди, одержані в результаті селекції, мають додаткові властивості. До них відносять стійкість до хвороб та шкідливих факторів. Також сорти дають добрий урожай. Редька з сортового насіння має більш приємний смак, але потребує ретельного догляду.



Загальний опис рослини



Редька належить до сімейства Хрестоцвітих. У відкритому ґрунті можна вирощувати дворічні чи однорічні рослини. Рання посадка культури призводить до того, що влітку вона починає цвісти. Зимові культури розвиваються довше, тому їм недостатньо теплої пори року для формування насіння.



Коренеплід характеризується такими особливостями:





  • стійкість до заморозків та зниження температури;


  • високі вимоги до освітлення та складу ґрунту;


  • невибагливість до догляду;


  • потреба у достатній кількості вологи;


  • висока врожайність під час виконання агротехнічних заходів.




Не рекомендується садити овоч занадто густо. Для повноцінного розвитку великих коренеплодів насіння садять, дотримуючись інтервалу в 30-45 сантиметрів. Їх варто заглиблювати на 2-3 сантиметри. Для зберігання редьки взимку варто садити насіння не раніше середини червня. Також це можна зробити в першій половині липня. Якщо хочеться отримати плоди влітку та восени, садити рослину варто в середині квітня.



Рослина потребує своєчасного внесення добрив. Для цього застосовують мінеральні препарати, які містять хлористий калій. Також у складі має бути присутнім суперфосфат. Перед висаджуванням рекомендується внести перегній чи компост. На 1 квадратний метр використовують 3-4 кілограми. Влітку культуру потрібно розпушувати, поливати та прополювати.



Від яких чинників залежить вибір виду коренеплоду вирощування?



При доборі виду редьки для вирощування необхідно враховувати її призначення та клімат регіону.



Від клімату



Редька належить до невибагливих культур. Тому її можна вирощувати повсюдно. Рослина відрізняється стійкістю до холоду. Однак цей показник має межу.



Для культивування рослини підходить пухкий ґрунт. При виборі культури варто враховувати погодні особливості регіону. У холодних областях ґрунт прогрівається лише наприкінці травня. Тому культуру садять не раніше початку червня. Це допоможе уберегти рослину від морозів.



Від мети вирощування



Якщо редька вживатиметься протягом сезону, необхідно використовувати ранні культури. Вони характеризуються невеликими розмірами. До цієї категорії входять Травнева, Сударушка, Дайкон.

Схожі записи