Як виростити і приготувати корисну капусту броколі починаючому городнику і «ледачому дачнику»
Брокколі – невибагливий вид капусти. Батьківщина цієї культури – Середземномор'я. Римляни вирощували та готували «італійську спаржу» понад дві тисячі років тому. Заповзятливі американці броколі оцінили, стали її вирощувати та експортувати.
Цей вид багато в чому нагадує цвітну капусту. Проте брокколі поживніші та корисніші. Є й інші відмінності, наприклад смак, забарвлення, ступінь щільності, структура головок та ін. Цю капусту можна купити у свіжому та в замороженому вигляді. Але краще виростити самим. Своя капуста не тільки смачніша, а й корисніша. Вона навряд чи буде напхана добривами. Не буде й усякої «хімії», яку неможливо повністю змити з головок броколі.
Проблем із вирощуванням капусти не виникає, якщо дотримуватись нескладної агротехніки. Спробуємо звести її до найважливіших моментів, опустивши деталі. Отримати врожай і приготувати з броколі смачну їжу може навіть городник-початківець або, так званий, «лінивий дачник».
Які сорти та гібриди броколі вибрати?
Мені подобається незвичайна форма броколі «Романеско». Капуста має жовто-зелену головку-конус, яка складається з дрібніших конусів, розташованих по спіралі. Якщо придивитися, то можна побачити, що в кожному конусі є свої ще дрібніші конуси.
Є кілька інших різновидів броколі. У Китаї популярний «Ган лан» (Ganlan 甘蓝), схожий формою на звичну нам броколі, але сизо-блакитного забарвлення. Китайцям подобається ніжний японський гібрид брокколіні (Xilanhua 西兰花), у якого пучки суцвіть знаходяться на довгих пагонах.Броколіні подають у ресторанах у складі гарячих гарнірів та у сирому вигляді з іншими овочами.
Ранньостиглі сорти. Добре себе зарекомендували такі сорти, як «Вітамінна» (зелені головки середньої щільності та середнього розміру), «Вярус» (горизонтальна розетка сіро-зеленого пухирчастого листя, смачні дрібні головки), «Грін Спроутинг» (щільні головки), «Імператор» F1 (через 75 - 80 днів утворюються великі куполоподібні темно-зелені головки), «Команчі» (відмінний сорт, який довше за інших не зацвітає, стійкий до знижених та підвищених температур повітря), «Корвент» F1 (надранній гібрид, переносить загущення, сірувато-зелені великі головки), «Лазер» F1 (швидко дозріває, щільні темно-зелені головки), «Лінда» (смачні темно-зелені головки, дає до 6 бічних головок), «Самі Кінг» (дуже хороший сорт, можливі пізні терміни вирощування), «Тонус» (дружне дозрівання, дуже смачний, в холодну пору головки можуть мати бурий відтінок), «Трибуте» F1 (смачні головки середнього розміру, підходить для несприятливого клімату), «Фієста» F1 (Щільна смачна головка, часто без бічних головок).
Середньостиглі сорти. Таких сортів та гібридів багато.Варто звернути увагу на ці: "Атлантик" (високе стебло, потужна розетка листя, великі головки), "Аркадія" F1 (високий потужний врожайний гібрид з темно-зеленою головкою), "Балбоа" F1 (велика світла головка, дуже смачна), «Генуї» (добрий для ущільненої посадки, купоподібна головка, довго тримається), «Гном» (хвилясті краї листя, сіро-зелена дуже смачна головка), «Грінбелт» (щільні головки, рослина висока та велика), «Грін Фаворит» F1 (висока врожайність!), «Монтон» F1 (піднята розетка листя, дуже велика смачна головка середньої щільності), «Фортуна» (сіро-зелена головка середньої щільності), «Цезар» (дуже великі та щільні зелені головки з фіолетовим відтінком).
Пізньостиглі сорти. Менш поширені, ніж ранньостиглі та середньостиглі сорти та гібриди. Можна рекомендувати "Лаки" F1 (велика щільна головка ніжного смаку), "Маратон" F1 (піднята розетка листя, дуже велика зелена головка).
Вирощування розсади капусти броколі
Перша половина березня — найкращий час для того, щоб розпочати вирощування розсади капусти броколі. Багато городників висівають броколі за кілька термінів. Аж до 20 червня. З травня (іноді з квітня, залежно від погоди) насіння сіє відразу на постійне місце у відкритому ґрунті.
При вирощуванні розсади варто приділити деякий час обробці насіння. Насамперед, їх сортують, залишаючи найбільші та повноцінні. Потім бажано опустити насіння на годину будь-який розчин мікроелементів, після чого трохи підсушити. Такою мірою, щоб вони не липли до пальців під час посіву. Пізньостиглі сорти городникам-новачкам сіяти ризиковано, тому що це нерідко призводить до невдачі.
Глибина посіву насіння - 1 см.Розсаду підгодовують добривами для овочів, у яких є бор та молібден.
Розсаду в стадії 4 - 5 листків висаджують у ґрунт. Найкращими термінами прийнято вважати квітень — першу декаду травня. Перед посадкою грядку добре зволожують, щоб садити в бруд.
Проблем із весняними заморозками зазвичай не виникає, оскільки брокколі — холодостійка капуста. При сильних заморожуваннях потрібно утеплювати розсаду нетканим матеріалом чи іншим способом.
У першій половині травня броколі можна сіяти у відкритому ґрунті на постійному місці. На такій відстані, щоб кожна рослина мала достатньо місця. Мінімально: 30 см х 50 см.
Догляд за капустою броколі
Місце. Брокколі - культура світлолюбна. Її можна висаджувати навіть у саду між деревами, але лише за умови гарного освітлення.
Ґрунт. Брокколі чудово росте на обробленому некислому ґрунті. Кислотність краще зменшити попереднім внесенням крейди або вапна. Добре, якщо є можливість покращити землю компостом та золою. Бажано додати суперфосфат (10 г на 1 кв. м грядки).
Броколі ростиме відмінно, якщо регулярно розпушувати землю в прикореневій зоні. Принагідно знищуються бур'яни, насичується киснем ґрунт, краще засвоюються добрива тощо. Обов'язково видаляють кульбаби і ті злісні бур'яни, з якими сапка не може впоратися. Корисне і підгортання.
Полив та підживлення. Полив має бути регулярним і достатнім, але не перетворювати город на болото. У суху спекотну погоду броколі обприскують водою. Що частіше, то краще.
Капуста потребує підгодівлі, але її не варто перегодовувати. Перше підживлення робиться розведеним коров'яком (майонезна банка на відро води), до якого додають сечовину (1 чайна ложка).Її проводять, коли розсада, висаджена на постійне місце, приживеться і рушить у зріст, приблизно через 2 тижні після посадки. Якщо броколі вирощується посівом насіння у відкритому ґрунті, то його потрібно підгодувати не раніше, ніж через три тижні після появи сходів.
Друге підживлення — селітрою. Її проводять через 2 - 3 тижні після першого підживлення. Колись одна сільська жінка, яка мала величезний город, казала мені, що без селітри капусту не виростити. Вона використала її на початку літа, відміряючи добриво коробкою від сірників. Одна коробка на одне повне відро води.
При підживленні наприкінці літа не потрібно давати багато азоту. Як врожай позначається і недолік калійно-фосфорних добрив.
Найзручніше користуватися готовими збалансованими добривами для капусти. Вони продаються у багатьох магазинах.
Шкідники та хвороби. Біч броколі - завжди голодні гусениці. Їх можна збирати вручну. Мені більше подобається інший варіант – укриття капусти тонким лутрасилом.
Проблем із броколі буде менше, якщо не вирощувати поблизу різні хрестоцвіті культури. Обов'язково потрібно видаляти такі бур'яни, як суріпка. Більшість захворювань відбувається через грубе порушення агротехніки.
Додаткові умови Найбільш підходящий температурний режим вирощування – 16 – 24°С. Короткочасні заморозки не повинні бути сильнішими за мінус 5°С. За більш низької температури повітря бажано утеплення.
Збір урожаю
Терміни дозрівання головок залежить від конкретного сорту чи гібрида, його скоростиглості. При покупці насіння потрібно звернути увагу на опис, надрукований на пакетику. Це допоможе зорієнтуватися зі строками посіву насіння та узгодити його зі своїми планами на передбачуваний період збирання врожаю.Так, якщо має бути тривалий від'їзд (у відпустку, відрядження тощо), то посів насіння краще перенести на інший час.
Зі збору врожаю капусти брокколі не можна запізнюватися. Декілька разів я не могла зрізати голівки в той момент, коли вони дозріли, і залишалися закритими численні бутони зеленого або фіолетового кольору. Така моя промах закінчувався тим, що бутони розкривалися, з них з'являлися крихітні жовті квіточки, а потім утворювалися стручки. Брокколі доводилося відправляти над каструлю, а гумусну купу. Процес цвітіння та дозрівання стручків (плодів з насінням) у броколі прискорений. Городники, які вирощують цей овоч, повинні пам'ятати вираз: «Хто не встиг, той запізнився».
У броколі є чудова якість. З кожної рослини можна зібрати кілька врожаїв. Спочатку зрізають основну головку, після чого з пазушних бруньок відростають бічні головки меншого розміру. Процес можна порівняти із розгалуженням рослини. Вже за два тижні (іноді раніше чи трохи пізніше в залежності від сорту) нові головки зрізають.
Молоді листочки капусти броколі не потрібно викидати. Вони смачні та поживні. Їх відварюють, тушкують або готують в інший спосіб. Стебло, якщо воно не порожнє і не волокнисте, а міцне і соковите, теж йде в готування.
Головки брокколі не можуть довго лежати у свіжому вигляді. Їх краще покласти у холодильник (максимум на 10 днів) або заморозити. Вважається, що капуста, зібрана в ранковий час, зберігається краще і довше не в'яне.
Корисні властивості брокколі
Брокколі визнано дієтологами всього світу. Її наполегливо рекомендують тим людям, які мають проблеми із серцем, судинами та відкладенням солей. У броколі багато білка (подібного до тварини) і мало клітковини.Варто відзначити значну кількість вітаміну С, Е та каротину. Підвищено (порівняно з іншими видами капусти) вміст вітамінів PP та B1, калію, кальцію, міді, магнію, фосфору, йоду та хрому.
Медики говорять про лікувальні якості брокколі, адже в капусті є фолієва кислота, рибофлавін, метіонін та холін, які так необхідні для одужання та відновлення після хвороби. Варто звернути увагу на броколі (особливо на свіжий сік) «виразникам», оскільки в ній є органічна сполука рослинного походження сульфорафан, що вбиває ті бактерії, які прискорюють перебіг хвороби. Точніше, у броколі міститься глюкорафанін, попередник сульфорафану. Ця речовина також має протиракову активність, захищає серце від запалення, шкіру від УФ-випромінювань. Сульфорафан найбільше в проростках броколі. Ця речовина зберігається в тушкованій броколі. Менше його у вареній капусті. Вважається, що якщо регулярно їсти брокколі, то відступить навіть таке захворювання, як атеросклероз.
Корисна брокколі і людям, які вживають алкоголь, оскільки чистить печінку, прискорюючи виведення продуктів метаболізму речовин, що містять спирт. Сік сирої капусти лікує деякі захворювання шкіри і зводить бородавки.
Рецепти приготування броколі
Капуста броколі смачна у всіх стравах. Є кілька правил, яких варто дотримуватися. Насамперед, цю капусту не можна варити під щільно закритою кришкою. Вона має бути зрушена або знята. Інакше з'явиться неапетитний «капустяний» запах.
Брокколі відварюють у солоній воді. Точніше, її опускають у киплячу, а не холодну воду. Цей простий прийом дозволить уберегти багато вітамінів від руйнування. Брокколі, приготовлена в мікрохвильовій печі, менш корисна, ніж тушкована «на газі».Час приготування броколі не повинен перевищувати 10 хвилин, тому що після цього відбувається різке зменшення корисних властивостей капусти.
Брокколі їдять сирою (у салатах), недовареною, вареною (воду використовують як овочевий бульйон), смаженою, тушкованою та пареною. З нею печуть пироги, готують запіканки і смажать смачні оладки. Їстівні всі частини капусти: головки, молоде листя та стебла. Я готую цю капусту постійно, але ніколи не дотримуюсь жодних рецептів. Тільки запозичую ідеї приготування тих чи інших страв.
Найбільше мені подобається найпростіший варіант: варена броколі зі вершковим маслом. Чи не недоварена і не перетравлена. Дуже смачний гарнір – шматочки броколі, обсмажені у клярі. Для того, щоб вийшла хрустка скоринка з «бульбашками», потрібно розбавити кляр, що готується (борошно + яйце + сіль + перець або приправа) не водою, а мінералкою. Можна пивом. Брокколі попередньо відварюю, але не доводжу до розм'якшення. Сиру брокколі, обсмажену в клярі, важче приготувати так, щоб на тарілках після їди не залишилися напівсирі шматочки.
А яким смачним буває овочевий суп із броколі, заправлений сметаною. У кожну тарілку можна покласти круте яйце. Ми любимо брокколі, тушковані з іншими овочами.
Коли я писала цю статтю, захотілося приготувати броколі. В результаті, вийшов смачний сніданок з броколі (у мене зазвичай пара головок лежить у холодильнику, або пакет із замороженою капустою зберігається в морозильнику), черешкового селери та батату (можна замінити картоплею). Спочатку я згасила овочі в невеликій кількості води, після чого посолила, додала вершкове масло та яйця. На кілька хвилин прикрила кришкою (з отвором для пари) щоб швидше готувалися яйця.За кілька хвилин до кінця готування кришку зняла та збільшила вогонь газової плити. На кожен жовток поклала трохи гостру приправу. Повірте, вийшло дуже смачно!
Статті на тему:
- Город на підвіконні. Салатні культури
- Рукола зі своєї грядки
- Балконні томати: вирощування та опис сортів
- Кореневий селера від покупки насіння до збирання врожаю
- Квасоля звичайна кучерява дуже врожайна
- Петрушка як лікарська рослина, заготівлі на зиму
- Вирощування зеленої цибулі на підвіконні або на заскленій лоджії
- Як виростити огірки взимку на підвіконні?
- Весняні делікатеси з дикорослими травами
- Декоративна капуста: насіння, вирощування та сорти
© Сайт «Підмосков'я», 2012-2021. Копіювання текстів та фотографій із сайту pоdmoskоvje.cоm заборонено. Усі права захищені.
Склад, користь та шкода капусти брокколі
Брокколі – зелений суперфуд, як називають її на Заході. Ця поживна капуста корисна для шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, має антиоксидантні та протипухлинні властивості. Розповімо про овочі як про цінний дієтичний продукт, його хімічний склад, користь та основні протипоказання.
Що таке капуста брокколі
Назва «броколі» має італійське коріння, дослівно означає «квітуче стебло капусти». У перекладі з латинської bracchium означає «гілка».
Довідка. Брокколі успішно вирощували древні римляни в 6-5 ст. до зв. е. Європа дізналася про цей овоч лише у 16 столітті. В Англії рослина здобула визнання через 200 років, тут її називали італійською спаржею. Активно почали обробляти культуру в Америці, Іспанії, Росії у 30-х роках 20 століття.
Брокколі - овочева рослина, однорічник, різновид Капусти городньої величезного сімейства Хрестоцвіті (Брасикові, або Капустяні). У науковій градації вважається, що броколі – генетичний «прабатько» цвітної капусти.
Як виглядає брокколі
Щільне стебло за сезон витягується до 70-90 см заввишки. Він товстий і потужний, утворює велику кількість міцних сукулентних відгалужень-квітконосів.
На вершині квітконосів формуються групами дрібні яскраво-зелені бутони. На самому початку формування вони збираються в пухкувату голівку, а потім зацвітають. Квітки дрібні жовті. Біологічні особливості капусти броколі видно на фото.
Темно-смарагдові суцвіття щільно притиснуті один до одного, мають особливий смак та аромат овочевої свіжості. Качан теж використовують у їжу.
Увага! Зрізають суцвіття до моменту цвітіння. Зацвіла яскраво-жовта броколі непридатна до їжі.
Важливі умови агротехніки – достатня кількість вологи та сонця. Оптимальна температура повітря – до +20…+23°C.
За сприятливих умов головка виростає в діаметрі до 15-17 см залежно від гібриду чи підвиду. При зрізі центральної голівки формуються нові з бічних бруньок. Капуста щедро ділиться врожаєм протягом усього сезону (3-4 місяці поспіль).
Користь та шкода брокколі для здоров'я
Користь броколі доведена багатьма дослідженнями у світовій медицині. Свіжі зелені суцвіття та стебла протистоять:
- розвитку атеросклерозу, утворенню бляшок холестерину;
- хронічним запаленням, що ушкоджують стінки судин;
- патологіям шлунка та 12-палої кишки;
- запальним процесам в організмі (болям у суглобах та хребті, кровоточивості ясен).
Лікувальні властивості
Усі виведені сорти броколі містять багато нутрієнтів.Сульфорафан, що утворюється з глюкорафаніна, захищає слизову оболонку шлунково-кишкового тракту від окисного пошкодження, викликаного спіралеподібними бактеріями Helicobacter pylori. Речовина має протизапальні властивості, активно вивчаються його протипухлинний ефект. Причому броколі за кількістю сульфорафану випереджає брюссельську та савойську капусту, особливо багаті на них проростки насіння.
Вітамін К бере участь в агрегації тромбоцитів, відповідає за кровотворення, згортання крові, загоєння та цілісність шкірних покривів та слизової оболонки.
Цікаво! У 100 г броколі міститься 85% добової норми вітаміну К, кольорової – 13%, білокачанної – 63%, брюссельської – 208%.
Харчова клітковина виводить токсини та зайву рідину, позбавляє від запорів.
Вітамін С – джерело сили та енергії, натуральний антиоксидант – підтримує захисні функції організму, протистоїть запаленням та інфекціям. У 100 г броколі міститься 99% від добової норми аскорбінової кислоти.
Дієта, багата на глюкорафанін броколі (молоді рослини та проростки), знижує кількість ЛПНГ у плазмі крові на 5–7% проти 2–3% у стандартної дорослої капусти. Саме ліпопротеїни низької щільності пов'язують із розвитком атеросклерозу.
Каротиноїди-ксантофілі (лютеїн та зеаксантин) підтримують здоров'я органів зору, протистоять катаракті, руйнуванню сітківки ока, підтримують гостроту зору.
Протипоказання
Прямих протипоказань препарат немає, побічних реакцій не зафіксовано при помірному споживанні.
Завдяки низькій калорійності броколі включають до раціону людей із надмірною вагою, ожирінням, при проблемах із серцем, судинами, підвищеному тиску.
Довідка. Практикуються розвантажувальні дні з овочом, основний гарнір замінюють рагу з броколі, відварюють її або запікають.
Головне правило – не перевищувати добову норму: до 200 г готового продукту для дорослої людини.
З обережністю та під наглядом лікаря допускається включення до раціону капусти у паровому або бланшированому вигляді при хронічних патологіях:
- захворюваннях кишківника;
- панкреатиті;
- підвищеної кислотності шлунка;
- ознаки індивідуальної непереносимості овочів;
- сезонної чи харчової алергії.
Рекомендується застосовувати капусту для лікувальних цілей тільки в сирому вигляді. Допускається її бланшувати або готувати на пару.
Для дітей, літніх людей з патологіями травного тракту дієтологи радять перед вживанням суцвіття залити на 20-30 хвилин гарячою водою.
Важливо правильно вибрати брокколі:
- стебла однорідного темно-зеленого кольору;
- капуста молода, що не перезріла;
- без запаху гнилі, плісняви та темних або жовтуватих фрагментів;
- суцвіття щільне.
Умови зберігання:
- у свіжому вигляді суцвіття ставлять у воду на 12:00;
- у замороженому вигляді розбирають на частини, миють та сушать, фасують у контейнери або целофанові пакети порційно.
Забороняється кілька разів розморожувати овоч – корисні властивості у нього не зберігаються.
Харчова цінність та склад броколі
Калорійність та хімічний склад броколі змінюються:
- незначно, у межах 5–10 одиниць, залежно від сорту, умов проростання, клімату, родючості ґрунту;
- на 20–50 одиниць залежно від способу приготування (додавання олії, бульйону, маринаду, вершкового чи сметанного соусу);
- значно втрачаються корисні речовини (на 50%) при тривалому зберіганні та транспортуванні овочів у свіжому вигляді, повторному розморожуванні, неправильному заморожуванні.
Калорійність
100 г свіжої капусти 30-34 ккал. Повністю зберігається поживна цінність продукту при шоковому (негайному) заморожуванні. Оброблені окропом суцвіття та стебла без термічної обробки втрачають корисні речовини на 4-5%.
У вареному або тушкованому вигляді приготовлена в мікрохвильовій печі броколі не втрачає смак, зберігає щільність і яскраве насичене забарвлення. Калорійність готового продукту трохи знижується до 25–27 калорій на 100 г.
Мариноване асорті, капуста в маринаді з додаванням цукру, оцту та спецій підвищує калорійність на 10 одиниць.
Обсмажені у вершковому маслі суцвіття калорійні, тому не вважаються корисною та дієтичною стравою. Краще приправити салат або відварений гарнір рослинною (кукурудзяною або оливковою) олією.
БЖУ у брокколі
У свіжому та замороженому вигляді співвідношення білків, жирів та вуглеводів на 100 г продукту становить 38,4%, 7,6%, 54%. Від добової норми у грамах – 3,29, 0,65, 4,6 відповідно.
Тушковані або запечені суцвіття без солі практично не змінюють властивості. Співвідношення БЖУ (у грамах) – 2,4, 0,42, 6,1.
У вареному вигляді без додавання солі – 2,39 г білків, 0,41 г жирів, 3,89 г вуглеводів. З помірним додаванням солі показники не змінюються.
У маринаді на 100 г продукту припадає 2,4 г білків, 0,42 г жирів та 3,9 г вуглеводів.
Вітаміни та інші елементи
Хімічний склад броколі різноманітний. При незначній калорійності переважають білки та клітковина.
У 100 г сирої капусти міститься:
- понад 11,2% сухої речовини;
- до 3,8% цукру залежно від сорту та умов вирощування;
- 0,4% крохмалю;
- 7–13% клітковини (неперетравлюваних грубих волокон);
- більше ніж 4,5% білка.
100 г свіжих суцвіть містять:
- до 90 мг аскорбінової кислоти;
- понад 1400 мкг лютеїну та зеаксантину;
- 0,07 мг тіаміну (В1);
- 0,12 мг рибофлавіну (В2);
- 0,64 мг нікотинової кислоти (PP);
- 18,7 мг холіну (В4);
- 0,57 мг пантотенової кислоти (В5);
- 0,18 мг піридоксину (В6);
- до 66 мкг фолатів (В9);
- 0,78 мг альфа-токоферолу (Е);
- 0,5 мкг біотину (Н);
- 102 мкг філохінону (К);
- 9,1 мг вітаміну U.
На 100 г овочів припадає 17 мікро- та макроелементів:
- 316 мг калію;
- 47 мг кальцію;
- до 80 мг кремнію;
- 21-25 мг магнію;
- 33 мг натрію;
- 140 мг сірки;
- до 68-70 мг фосфору;
- 575 мкг алюмінію;
- 185 мкг бору;
- 0,73 мг заліза;
- 15 мкг йоду;
- 0,22 мг марганцю;
- 50-70 мкг міді;
- 9 мкг нікелю;
- до 3 мкг селену;
- до 2 мкг хрому;
- до 0,6 мг цинку.
У свіжій надземній частині броколі є корисні (засвоювані) вуглеводи:
- 1,7 г моно- та дисахаридів;
- 0,5 г глюкози;
- 0,68 г фруктози.
Незамінні та замінні амінокислоти, що містяться в броколі, підтримують роботу залоз внутрішньої секреції, забезпечують нормальне функціонування печінки, регулюють обмінні процеси, забезпечують енергією, підвищують працездатність та витривалість.
в 100 г броколі міститься:
- 0,2 г аргініну;
- до 0,14 г валіну, лізину та лейцину;
- 0,06 г гістидину;
- 0,08 г ізолейцину;
- до 0,07 г метіоніну та триптофану;
- 0,09 г треоніну;
- 0,1 г аланіну;
- 0,33 г аспарагінової кислоти;
- 0,09 г гліцину;
- 0,54 г глутамінової кислоти;
- до 0,12 г проліну та серину;
- 0,05 г тирозину;
- 0,03 г цистину;
- 0,17 г фенілаланіну.
У броколі містяться насичені, моно- та поліненасичені жирні кислоти, учасники обмінних процесів в організмі:
- 0,01 г стеаринової;
- 0,05 г пальмітинової;
- 0,03 г омега-9;
- 0,02 г омега-3;
- 0,02 г омега-6.
Одна середня головка вагою 608 г містить 904% добової норми аскорбінової кислоти, 772% – вітаміну K, 96% – B9, 55% – калію, 40% – фосфору, приблизно 30% – магнію та кальцію, 25% – заліза.
Висновок
За останнє десятиліття в Індії, Туреччині, Італії, Китаї, Іспанії, Ізраїлі та Америці популярність броколі зросла вдесятеро. За статистикою, у цих країнах збирають до 45% усього світового врожаю цього овочу.
Вітаміни та мінерали у складі капусти забезпечують обмін речовин. Корисні речовини протистоять утворенню бляшок холестерину, захищають серце і судини, перешкоджають інсультам та інфарктам. Брокколі захищає слизову оболонку травного тракту від патологій, однаково корисна і дітям, і дорослим.
Броколі: вирощування на городі, сорти
Автор: Олена Н. https://floristics.info/ru/index.php?option=com_contact&view=contact&id=19 Дрібні правки: 02 серпня 2023 Доповнено: 28 лютого 2019 Опубліковано: 28 квітня 2016 🕒 20 хвилин 👀 3252 коментаря
Брокколі, або спаржева капуста (лат. Brassica oleracea = Brassica sylvestris) - різновид капусти городньої, однорічна овочева рослина сімейства Капустяні, у якого їстівними є суцвіття, що не розкрилися, а не листя, як у інших підвидів. Брокколі та цвітна капуста найближчі родичі, вірніше, броколі є генетичною попередницею цвітної капусти. Вивели рослину броколі шляхом гібридизації у VI-V століттях до н. е. на північному сході Середземномор'я, і багато століть броколі вирощували виключно на території сучасної Італії. На італійському слово broccolo означає квітконос капусти (brocco – відросток).Найраніша згадка про броколі датується 1587 роком – у французькому трактаті «Загальна історія рослин». На початку XVIII століття брокколі потрапляє в Англію під назвою італійська спаржа, в цей же час робилися спроби вирощування брокколі в Америці, проте широкого поширення там вона на той час не набула. Лише у XX столітті у Каліфорнії виникло товарне виробництво броколі, і з того часу США є найбільшим виробником спаржевої капусти. Ненабагато відстають від США Індія та Китай, європейські країни Франція, Іспанія та Італія, а також Туреччина та Ізраїль.
Посадка та догляд за брокколі
- Посадка: посів насіння на розсаду – у першій половині березня, висаджування сіянців у ґрунт – у середині травня. Посів проводиться конвеєрним способом кожні 2 тижні до середини червня, але з квітня насіння сіє вже безпосередньо в ґрунт.
- Висвітлення: яскраве сонячне світло.
- Ґрунт: практично будь-які слаболужні або нейтральні ґрунти.
- Полив: регулярний та достатній, у середньому один раз на тиждень, але в спеку поливають частіше. Вечорами влітку бажано обприскувати листя теплою водою.
- Підживлення: регулярні: перший раз – через два тижні після висадки сіянців розчином склянки коров'яку або курячого посліду та чайної ложки сечовини у відрі води; другий раз – ще через 2-3 тижні аміачною селітрою (1 сірникова коробка на відро води), втретє – повним мінеральним добривом через два-три тижні після другого підживлення. Як органічне добриво можна використовувати деревну золу.
- Розмноження: насіннєве.
- Шкідники: капустяні білянки та совки, слимаки, равлики, попелиці, хрестоцвіті блішки, капустяні мухи.
- Хвороби: чорна ніжка, кіла, альтернаріоз, білизна, біла та суха гнилі, пероноспороз, мозаїка, судинний бактеріоз та фузаріоз.
Капуста броколі – опис
Зовнішньо капуста броколі – та ж цвітна капуста, тільки суцвіття у неї не кремові, а зелені. У перший рік зростання стебло брокколі досягає 60-90 см висоти, і на його вершині утворюються численні суккулентні квітконоси, які увінчують щільні групи зелених бутонів, зібраних у пухку голівку невеликого розміру. Цю голівку вживають у їжу, не чекаючи утворення квіток. Якщо бутони пожовтіли, то капуста для їжі вже не придатна. Після того, як голівку зрізають, з бічних бруньок броколі утворюються нові суцвіття. Таким чином, капуста плодоносить протягом декількох місяців.
В останні роки овоч брокколі став не менш популярним, ніж білокачанна капуста, буряк, морква, червонокачанна капуста та інші, що традиційно вирощуються на наших городах, культури. Ми поділимося з вами інформацією про те, як вирощувати броколі з насіння, як обробляти насіння перед посівом, як садити броколі на розсаду, як виростити розсаду броколі і як виростити броколі на городі, а також які сорти спаржевої капусти користуються популярністю у городників і чим корисна броколі.
Вирощування брокколі з насіння
Посів насіння брокколі – коли сіяти
Вирощування капусти броколі з насіння починається у першій половині березня – саме тоді насіння броколі сіє на розсаду. Сіяти насіння капусти броколі можна конвеєрним способом, у кілька термінів через кожні два тижні до середини червня, але з кінця квітня посадка броколі здійснюється вже безрозсадним способом безпосередньо у ґрунт.Сіяти пізньостиглі сорти капусти броколі в місцевості з коротким і прохолодним літом ризиковано – вони можуть не встигнути дозріти, тому в таких районах краще вирощувати середньостиглу або ранню капусту.
Вирощування розсади броколі
Перед посівом насіння сортують, відбираючи для вирощування найбільше, витримують його 15-20 хвилин у гарячій воді (50 ºC), після чого відразу опускають у холодну воду. Потім посівний матеріал на 12-15 годин занурюють у розчин Епіну, потім добре промивають під проточною водою, добу витримують у холодильнику та підсушують до сипкості.
Посадка капусти броколі здійснюється в ящик висотою 25 см, на дно якого спочатку укладають шар дренажного матеріалу, а потім насипають нейтральний або слаболужний субстрат, що складається з дернової землі, піску, золи та перегною – ґрунт для броколі повинен бути пухкий і водопроникний. У добре зволоженому субстраті роблять борозенки глибиною 1-1,5 см на відстані 3 см один від одного, кидають у них насіння, закладають їх і злегка ущільнюють ґрунт.
Розсада капусти броколі вирощується так само, як і розсада капусти білокачанної. До появи сходів температура в приміщенні, де знаходиться розсада броколі, повинна бути близько 20 ºC, але після появи сходів її на тиждень знижують до 10 ºC, після чого встановлюють такий температурний режим: у сонячні дні – 16 ºC, вночі – 9 ºC, похмурі дні – 14 ºC. Вологість повітря має бути підвищеною, а ґрунт – весь час злегка вологим. Тривале перезволоження може призвести до захворювання на сіянців чорною ніжкою.
Пікірування брокколі
Коли сходам виповниться два тижні, проводять пікірування розсади. Найкраще пікірувати їх у торф'яні горщики, в яких потім і пересадите сіянці на грядку.Після пікірування розсаду броколі потрібно кілька днів захищати від сонця, спорудивши укриття з паперу, а температуру в приміщенні підвищити до 21 ºC. Коли розсада приживеться, підживіть сіянці добривами, що включають такі мікроелементи, як молібден і бор, і утримуйте їх вдень при температурі 17 ºC, а в нічний час при 9 ºC. За два тижні до висадки сіянців у відкритий грунт з ними проводять процедури, що гартують.
Посадка брокколі у відкритий ґрунт.
Коли садити брокколі в ґрунт
Розсада броколі в домашніх умовах вирощується 35-45 днів, поки на сіянцях не розвинеться 5-6 справжніх листків, після чого їх висаджують на грядку. Зазвичай пора настає в середині травня, проте якщо ґрунт на городі недостатньо прогрівся або ночами ще бувають заморозки, не слід поспішати з посадкою.
Ділянку для броколі вибирають сонячну. Найкращі попередники для неї сидерати, морква, цибуля, зернові, огірки, картопля та бобові. Не слід висаджувати брокколі після будь-якої капусти та таких овочів, як буряк, редька, томати, ріпа чи редис – після цих культур допустимо висаджувати брокколі на ділянці лише через чотири роки.
Грунт для броколі
Грунт для броколі повинен бути нейтральним або слаболужним – pH в межах 6,7-7,4 одиниць. Підготовку ґрунту на ділянці починають з осені: під перекопування вносять гній або компост із розрахунку 4-5 кг на м². Якщо грунт на ділянці кислий, внесіть у нього вапно.
Як садити брокколі у відкритий ґрунт
Посадка розсади броколі здійснюється за схемою 35х60 см у похмурий день або надвечір. У кожну лунку вносять 5-10 г повного мінерального добрива, добре перемішують із землею, потім опускають у лунку розсаду, присипають її ґрунтом, ущільнюють і поливають.Якщо ви боїтеся заморозків, накрийте сіянці плівкою, тому що при температурі -2 ºC вони можуть загинути.
Вирощування капусти броколі у відкритому ґрунті передбачає також посів насіння безпосередньо у відкритий ґрунт, коли мине загроза поворотних заморозків – на початку чи середині травня. Насіння перед посадкою слід обробити, як ми вже описано в попередніх розділах. Коли з'являться сходи, їх проріджують, щоб збільшити площу харчування для сіянців. Якщо не хочете возитися з проріджуванням, сійте броколі за схемою 30х50 см.
Як виростити броколі
Догляд за брокколі
Вирощування капусти броколі та догляд за нею майже не відрізняються від культивування цвітної капусти: вам доведеться розпушувати ґрунт на грядці, боротися з бур'янами, поливати та підгодовувати капусту. Через двадцять днів після висадки, а потім ще через десять днів кущики брокколі на городі підгортають, розпушуючи грунт у прикореневій зоні.
Особливість капустяних сіянців у тому, що вони на ранній стадії розвитку бояться сонця, що палить, і вам доведеться захищати їх від нього, накриваючи лапником або старими відрами. Крім того, коли настане справжня спека, вам потрібно буде не тільки поливати броколі, а й зволожувати навколо неї повітря чим частіше, тим краще. Розпушування ґрунту в прикореневій зоні капусти здійснюється на глибину 8 см. І розпушувати ділянку, і прополювати брокколі на дачі найзручніше через добу після поливу.
Полив брокколі
У середньому броколі у відкритому ґрунті поливають один раз на тиждень, але коли температура повітря піднімається вище 25 ºC, може виникнути необхідність більш частого зволоження – воно має бути регулярним та достатнім, проте не слід перетворювати ґрунт на ділянці на рідкий бруд.І пам'ятайте, що напоїти рослину можна не тільки через коріння, а й через листя – обприскуйте їх вечорами.
Підживлення брокколі
Вирощування та догляд за броколі передбачає регулярне підживлення рослини. Перший раз капусту удобрюють через два тижні після висадки сіянців у ґрунт розчином коров'яку з розрахунку 1 склянку органіки на відро води. До готового розчину слід додати чайну ложку сечовини. Замість коров'яку можна використовувати курячий послід, розчинивши одну його частину у 20 частинах води. Якщо ви сіяли насіння прямо в ґрунт, то добрива можна вносити не раніше ніж через три тижні з моменту появи сходів.
Друге підживлення здійснюється селітрою через 2-3 тижні після першого підживлення. Дозування – 1 сірникова коробка селітри на повне відро води. Наприкінці літа потреба броколі в азоті знижується, але виникає потреба у калійно-фосфорних добривах. Для третього підживлення в 10 л води розводять 40 г суперфосфату, 20 г аміачної селітри та 10 г сульфату калію.
Після зрізу центральної головки добрива вносять для стимулювання зростання бічних пагонів: у 10 л води розводять 10 г аміачної селітри, 20 г суперфосфату та 30 г сульфату калію. Під кожний кущик виливають 1 л рідкого добрива.
Підживлюють броколі також деревною золою, розсипаючи її дільницею в кількості 1 склянки на м².
Вирощування брокколі у Підмосков'ї
Читачі запитують, чи можна броколі, які добре ростуть у теплих районах, вирощувати у місцях із коротким та прохолодним літом. Висока холодостійкість культури уможливлює вирощування капусти броколі в місцевості з холодним кліматом. З успіхом культивують броколі у Підмосков'ї, на Уралі та навіть у Сибіру.Тим більше, що з існуючих сьогодні двохсот із лишком сортів цього виду капусти можна вибрати найхолодостійкіші форми та гібриди.
Шкідники та хвороби брокколі
Шкідники брокколі
Вирощування броколі може ускладнити боротьба із шкідниками, яких у капусти, на жаль, чимало. Незважаючи на стійкість до комах-паразитів, їй іноді можуть докучати попелиці, хрестоцвіті мошки, капустяні мухи, метелики білянки та совки, а також равлики та слимаки.
Попелиця - дуже поширений шкідник, який може знищити будь-яку рослину. Колонії попелиці покривають стебла, листя та суцвіття броколі, виділяючи на них воскоподібну речовину. Листя знебарвлюються, набувають рожевий відтінок і скручуються. Розмножується попелиця дуже швидко - за один сезон вона дає до 16 поколінь, які невпинно ведуть свою руйнівну діяльність.
Капустяна муха не така страшна сама по собі, як небезпечні її личинки, що ушкоджують усі капустяні рослини і такі овочі, як редиска, бруква і ріпа. Причому страждають від них як дорослі екземпляри, так і сіянці. Личинки пробираються до коріння рослин, об'їдають їх і прогризають ходи в стеблах рослин.
Хрестоцвіта блішка та її личинки виїдають у капустяних стеблах поглиблення, після чого рослини сохнуть і відмирають. Ушкоджують ці блішки, крім капустяних рослин, також хрін, крес-салат, дайкон та турнепс.
Капустяна білянка, або метелик-капустянка, відкладає на наземних частинах хрестоцвітих культур яйця, з яких з'являються гусениці, що об'їдають листя рослин переважно по краях.
Капустяна совка – нічний метелик, гусениці якого пошкоджують майже всі види капусти, а також цибулю, салат і горох.
Слимаки і равлики об'їдають листя великих екземплярів капусти, залишаючи на них дірки, а дрібні кущики знищують повністю.
Обробка броколі
Позбутися попелиці можна різними способами: якщо її небагато, просто роздавіть її на листі капусти, але якщо кількість попелиці значна, обробіть брокколі настоєм картопляного бадилля або зольно-мильним розчином. Якщо обприскування рослинними інсектицидами не допомогло, завжди можна придбати препарати типу Іскра-біо або Актеллік, наприклад, і використовувати їх для обробки рослин згідно з інструкцією.
Капустяну муху знищують обприскуванням броколі одновідсотковими розчинами препаратів Амбуш або Ровікурт, непогано справляються із проблемою також Корсар та Анометрин.
Хрестоцвіту блішку можна відлякати порошком пижма або чистотілу, розсипавши їх у міжряддях. У запущених випадках доведеться звертатися до одновідсоткових розчинів Актеліка або Фоксіма.
Проти капусниці та совки ефективна обробка броколі Амбушем, Білофосом, Талкордом, Анометріном, Ровікуртом, Фоксимом та іншими подібними препаратами відповідно до інструкції.
Від слимаків і равликів броколі захищають агротехнічними методами: зробіть по периметру грядки канавки, насипте на їх дно один з цих порошків: вапно, тютюновий пил, мелений гіркий перець або деревну золу - це стане непереборною перешкодою для черевногих молюшок.
Крім описаних шкідників, в певних умовах капусту броколі можуть вражати бабануха, хвиляста і чорна блішки, шкідлива довгоніжка, капустяна моль, капустяна вогнівка, капустяний і рапсовий клопи, кореневий і ріпаковий потайнохоботники, ведмедка звичайна, ріпаковий квіткоїд, тютюновий трипс і темний клац.
Застосування хімічних та біологічних препаратів виправдане лише у разі масового засилля комах, коли необхідно терміново рятувати врожай. Як виростити капусту броколі, не використовуючи для її захисту шкідливих для рослин та екології засобів? Головне – дотримання агротехніки культури, а також неухильне виконання заходів для догляду, яких не можна нехтувати: передпосівної обробки ґрунту та насіння, прополювання бур'янів протягом усього сезону, обов'язкового осіннього перекопування ділянки, видалення з грядки наприкінці сезону рослинних решток.
Хвороби брокколі
Вирощування броколі у відкритому грунті іноді ускладнюється схильністю культури до таких хвороб, як чорна ніжка, кіла, альтернаріоз, білизна, біла і суха гнилі, пероноспороз, мозаїка, судинний бактеріоз і фузаріоз.
Чорна ніжка - Захворювання, що вражає в першу чергу розсаду броколі, що розм'якшує шийки сіянців, від чого вони чорніють, а їх стебло стоншується і лягає.
Методи боротьби. Догляд за розсадою передбачає своєчасне проріджування сіянців. Дуже важливо не допускати перезволоження ґрунту. Захворілі рослини необхідно видалити, а ґрунт пролити рожевим розчином марганцівки (3-4 г перманганату калію на 10 л води), після чого не слід поливати розсаду протягом тижня. З профілактичною метою рослини обприскують Фітоспорином, Бактофітом, Фітолавіном-300 або Планрізом.
Кіла утворює на броколі овальні або кулясті нарости, які з розвитком захворювання стають бурими і починають гнити.
Методи боротьби. Вилікувати хворі рослини вам не вдасться, а ось попередити зараження майбутніх посівів можна: висаджуйте на ділянці після броколі пасльонові культури (картопля, баклажани, помідори, фізаліс або перець), і вони за три роки очистять ґрунт від збудників кіли, а цибуля, мангольд, часник, шпинат та буряк зроблять це за два роки.
Бель утворює на квітконіжках, листі, стеблах і насінниках хворих рослин наліт, схожий на плями олійної фарби.
Методи боротьби. Хворі кущі потрібно негайно видалити, а решта рослин обробити препаратами, що містять мідь, Превентивним заходом є дотримання сівозміни, а також боротьба з бур'янами.
Альтернаріоз проявляється дрібними бурими некротичними плямами на наземних частинах броколі. Згодом вони розростаються і перетворюються на концентричні плями коричневого кольору, покриті спорами грибка.
Методи боротьби. Перед посівом прогрівайте насіння протягом 20 хвилин у гарячій воді, як було описано вище.
Пероноспороз, або хибна борошниста роса, покриває листя броколі жовтими плямами, на яких з нижньої частини листових пластин утворюється білий наліт.
Методи боротьби. В якості профілактики здійснюйте передпосівну обробку насіння, а уражену розсаду запилюйте триразово з інтервалом на тиждень деревною золою, меленою сіркою або сумішшю вапна з сіркою.
Біла гнилизна проявляється на броколі по-різному: нальотами павутини з нижньої сторони листової пластини, гниттям стебел.
Методи боротьби. Для боротьби з хворобою використовують обробку рослин препаратами, що містять мідь, а профілактика передбачає дотримання сівозміни, вапнування кислих ґрунтів, своєчасне прополювання та видалення з ділянки рослинних решток.
Суха гнилизна визначається по блідих плямах з чорними точками на листі броколі, а стебло поводиться так само, як і при захворюванні на чорну ніжку - зростання рослин сповільнюється, їх тканини руйнуються, і на них утворюються сухі ділянки.
Методи боротьби. Проти сухої гнилі ефективні самі заходи, як і захворюванні брокколі пероноспорозом.
Мозаїка спочатку виглядає, як ледь помітні плями на міжжилковій ділянці.
Методи боротьби. Лікувати вірусні хвороби марно, уражені екземпляри слід негайно викопувати і спалювати.
Судинний бактеріоз можна визначити за жовтіючими краями листя, які поступово стають на дотик схожими на пергамент, жилки на листі темніють, уражені частини рослин відмирають.
Методи боротьби. Обробіть броколі біологічними препаратами Планріз або Триходермін так, як написано в інструкції. Прогрівайте насіння перед посівом, дотримуйтесь сівозміни і не залишайте до весни на ділянці залишки брокколі.
Фузаріозне в'янення, або трахеомікоз, забарвлює листя брокколі у жовто-зелений колір, іноді лише з одного боку. Листя стає млявим, розвивається нерівномірно, деформується і опадає.
Методи боротьби. Ефективним заходом є обробка броколі фунгіцидами з групи бензімідазолів, а як профілактика обов'язкове дотримання агротехніки культури та негайне видалення з грядки хворих екземплярів з їх подальшим знищенням.
Вирощування броколі у відкритому ґрунті при неправильному догляді майже напевно ускладниться якимось із описаних вище захворювань, адже догляд за броколі не такий вже й складний, і дотримання правил обробітку цієї культури може позбавити вас не тільки від хвороб броколі, а й від її шкідників.
Види та сорти брокколі
Брокколі багато в чому перевершує улюблену нами цвітну капусту.
- вона не боїться холодів;
- вона досить стійка до шкідників;
- броколі має високу врожайність і ремонтантну здатність;
- вона невимоглива до умов вирощування;
- Крім суцвіть броколі, в їжу можна також вживати її молоді пагони до 15 см завдовжки.
Брокколі зустрічається у двох різновидах: звична для нас форма калабрез із щільним суцвіттям на товстому стеблі та італійська, або спаржева броколі, що формує безліч стебел з невеликими головками-суцвіттями.А всього, як ми вже писали, налічується близько 200 сортів капусти броколі. За термінами дозрівання сорти діляться на ранні, середньостиглі та пізні. Пропонуємо вам найкращі сорти броколі, які ви зможете вирощувати на вашій ділянці.
Найбільш популярними сортами раннього терміну дозрівання вважаються:
- Тонус - один з найсмачніших і врожайних сортів броколі, що дозріває від 70 до 90 днів, з великою темно-зеленою головкою середньої щільності масою до 200 г. Після зрізання центрального суцвіття швидко наростають бічні нащадки масою 50-70 г;
- Брокколі F1 - Гібрид середньої врожайності з великою головкою середньої щільності малахітово зеленого кольору. Використовують цю капусту як у свіжому вигляді, так і в переробленому;
- Лінда – цей сорт броколі середньої висоти дозріває за 95 днів. Середня маса головки - 300-400 г, бічні нащадки досягають 70 г. Використовують сорт Лінда для їжі у свіжому вигляді, для консервування та заморожування;
- Вітамінна - ця броколі дозріває від 72 до 90 днів, у неї щільна темно-зелена центральна головка вагою від 130 до 250 г. Через півтора-два тижні після зрізання центральної головки наростають бічні суцвіття діаметром 4-5 см;
- Кучерява голова – стійкий до основних хвороб та несприятливих кліматичних умов сорт із щільною зеленою головкою вагою до 600 г, що дозріває за 80-95 днів. Після зрізання основного суцвіття капуста цього сорту швидко утворює безліч бічних голівок. Сорт підходить для тривалого зберігання.
Крім описаних, ви можете спробувати вирощувати у себе на ділянці такі ранні сорти броколі, як Саммер Кінг, Команчі, Грін Спроутінг, Вярус, а також гібриди Імператор, Корвет, Лазер, Тріб'ют та Фієста.
Краща капуста броколі середньостиглих сортів:
- Сенші - Виспіваючий приблизно 110 днів високорослий сорт з великою, твердою куполоподібною головкою темно-зеленого кольору, придатний для тривалого зберігання;
- Компакта – дозріває приблизно за 100 днів після посіву компактний сорт із куполоподібною центральною головкою темно-зеленого кольору. Сорт придатний для густої посадки;
- Калабрезе - Капуста цього сорту визріває протягом 90 днів. Головки у броколі цього сорту середньої густини, темно-зеленого кольору, вагою до 400 г, бічні головки у кількості 6-7 штук досягають у масі 100 г;
- Гринія – надзвичайно врожайний сорт, що утворює розетку листя заввишки до 60 см та центральну голівку вагою до 300 г;
- Атлантик - Висота стебла цього сорту 50-60 см, головки великі і щільні - центральна вагою до 400 г.
У культурі популярні також сорти та гібриди середньостиглої броколі Аркадія, Балбоа, Генуї, Грінбелт, Гном, Грін Фаворит, Монтон, Фортуна та Цезар.
Пізня броколі представлена такими сортами:
- гібрид Лакі – сорт з великою та щільною центральною головкою масою до півкілограма, зеленого кольору та ніжної структури;
- гібрид Монтеррей – урожайний сорт із великою центральною головкою вагою до 500 г, проте бічних відростків ця брокколі не дає;
- Континенталь - центральна головка у цього сорту теж щільна і велика - досягає вагою 500 г;
- гібрид Маратон - У цих рослин розетка листя піднята, центральна головка щільна, зелена, з ніжною текстурою, вагою до 700 г.
Властивості броколі – шкода та користь
Корисні властивості брокколі
Брокколі з часів Стародавнього Риму вважається королевою капусти, оскільки має корисні властивості. До її складу входять вітаміни групи B, вітаміни E, A, PP, K, C та U.Вітаміну C у броколі міститься навіть більше, ніж у лимонах та апельсинах, а вітамін U, якого у броколі не менше, ніж у спаржі, відмінно сприяє загоєнню виразок. Окрім вітамінів, броколі містить такі макро- та мікроелементи, як калій, кальцій, магній, натрій, марганець, фосфор, залізо, цинк, селен та мідь.
Багата брокколі бета-каротином, хлорофілом, клітковиною, амінокислотами, білком, що містить ізолейцин і лізин, а також холін і метіонін, що перешкоджають накопиченню в організмі холестерину.
Всі ці вітаміни і елементи життєво необхідні людині, а в броколі вони знаходяться в вигляді, що найбільш засвоюється для організму. Безсумнівна користь від броколі в тому, що вона є незамінним продуктом для діабетиків, оскільки компоненти, що входять до її складу, нормалізують рівень інсуліну в організмі і захищають стінки судин від пошкоджень, що утворюються в результаті підвищеного вмісту цукру в крові. Людям, які постраждали від опромінення або живуть в районах з підвищеним радіаційним фоном, лікарі радять регулярно їсти броколі, оскільки вона має властивість виводити з організму шлаки, іони важких металів та вільні радикали.
Брокколі також сприяє зняттю набряків, які є супутниками целюліту, і якщо ви включите до свого раціону цей смачний і корисний продукт, ваша шкіра поступово стане гладкою і підтягнутою.
В результаті останніх медичних досліджень вчені встановили, що броколі за рахунок вмісту в ній сульфорафану, що гальмує розвиток ракових клітин, дуже ефективна у боротьбі з такими хворобами, як рак шкіри, грудей та яєчників, сечового міхура та простати. Міститься ця цінна речовина над суцвітті, а пагонах і стеблах брокколі.У тих хворих, які вживали в їжу броколі щонайменше двічі на день, ріст пухлин припинявся.
Брокколі – протипоказання
Не використовуйте броколі при приготуванні овочевих бульйонів, оскільки при варінні капусти у воду виділяються шкідливі для людини речовини аденін та гуанін. Крім того, при тривалому кип'ятінні, а також при запіканні в мікрохвильовій печі гине більша частина корисних речовин, що містяться в броколі. Не рекомендується обсмажування капусти у великій кількості жиру на сильному вогні, оскільки в процесі смаження утворюються канцерогени, і від цього продукт, який має лікувати, стає шкідливим.
Для того, щоб не заподіяти собі шкоди від броколі, необхідно вживати її у свіжому вигляді або правильно готувати, проте людям з підвищеною кислотністю шлунка або порушеною функцією підшлункової залози взагалі не рекомендується вживати її в їжу. Післяопераційним хворим також потрібно дуже обережно включати до свого раціону броколі, оскільки в цей період сирі овочі, що містять грубу клітковину, можуть виявитися занадто важкими для організму. Для тих же, хто здоровий, але хоче стати ще здоровішим, пропонуємо кілька корисних та смачних страв із броколі.
Запіканка. 200 г броколі відварюють пару хвилин у підсоленому окропі, відкидають на друшляк і обсушують. 200 г шинки нарізають соломкою. 100 г вершків збивають із яєчним білком. Форму змащують олією, викладають у неї броколі, зверху на неї – шинку, заливають все збитими білками, підсолюють за смаком, посипають будь-якою зеленню та тертим сиром у кількості 100 г і запікають у духовці при 180 ºC.
Суп із броколі.400 г продукту промивають, розбирають голівку на дрібні суцвіття і відварюють 2-3 хвилини в підсоленому окропі з будь-якими спеціями. Окремо 30 г мигдалю на 20 хвилин заливають окропом, потім очищають від шкірки, перемелюють у блендері, додають до мигдалю відварені брокколі і, поступово вливаючи бульйон, що залишився від варіння брокколі, подрібнюють суміш до консистенції пюре, додають в нього чайну чайну г олії грецьких горіхів. Перед подачею суп посипають насінням кунжуту.